网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第1张图片

Swan Lake Bridge House and Viewing Tower / TAO - Trace Architecture Office

由专筑网叶中玉,小R编译

来自建筑事务所的描述:天鹅湖公园位于山东省荣成市,是紧邻黄海的天然湿地,公园平坦而辽阔,芦苇丛生,水流蜿蜒曲折贯穿其中。 每年十月,一群天鹅从西伯利亚向南迁移于此。这一壮丽的迁徙景象和迷人的湿地景观,吸引了大批游客前来观光。当地政府希望建设一座公共建筑来为游客提供观光和餐饮等服务。

Text description provided by the architects. Located in Rongcheng, Shandong province, Swan Lake Park is a natural wetland near the Yellow Sea, flat and vast, with reed spreading wildly and water streams meandering. Every October, groups of swans migrate south to this site from Siberia. This magnificent scene, as well as the beautiful landscape of the wetland, attracts large groups of tourists. The local government wishes to build a public facility that provides tourists with services such as viewing and catering.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第2张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第3张图片

服务大楼位于公园的东北角,背靠茂密的松树林,面朝湿地景观。建筑的整体形象如同“桥梁”和“塔楼”的组合,水平桥屋长71米,就像跨越软土和水面的桥梁,使得景观的连续性不受干扰。建筑从湿地一直延伸,悬浮于水池上,通过线条划定下面景观的截面变化。垂直观景塔高15.6米,就像靠近水边的灯塔,游客站在高点可以俯瞰湿地和山峰。在三维空间中,建筑的水平和垂直两个体量与周围场地相呼应。

The service building sited on the north-east corner of the park, with dense pine forest to its back, faces the wetland landscape. The contextual image of the architecture is understood as “a bridge” and “a tower”: the horizontal Bridge House is 71 meters long, like a bridge spanning over the soft soil and water, leaving the continuity of landscape uninterrupted. It also acts like a ruler that extends itself from the wetland to hover over the water pond, through its straightness delineating the sectional change of the landscape below. The vertical Viewing Tower is 15.6 meters tall, like a lighthouse near the water, providing tourists with a high point to overlook the wetland and Mont. Mashan. The two volumes, horizontal and vertical, correspond to the site in three dimensions of space.
     
湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第4张图片
                                                            
湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第5张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第6张图片

在早期设计阶段,桥屋的功能仅被作为咖啡厅和卫生间。由于周围的环境条件和使用者的需求导致设计呈现为应对湿地和松树林景观的开放姿态。因此,建筑设计了连接咖啡厅和浴室设施的第三种功能,即观光游览区域。

In the early design phase, the program of Bridge House was a café and bathroom facilities. The environment conditions and user requests led to its self-revelation gesture to the wetland and pine forest. Thus a third program which connects the previous two emerged – sightseeing.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第7张图片

建筑空间沿长轴方向分为三层,咖啡厅和卫生间位于中间,两侧是半开放的走廊,有着不同的建筑氛围,松林附近的东走廊较为内向安静,而面向湿地的西走廊则较为开放。

There are three layers in the longitudinal direction – café and bathrooms are in the center, with circulation on both sides. The two sides are semi-open corridors with different atmosphere – the east corridor near the pine forest is introverted and quiet, while the west corridor facing the wetland is extraverted and open.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第8张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第9张图片

这两条通路在行进过程中有时汇合在一起,围合形成入口、连接区域或内庭院,亦或是通向楼梯,去往俯瞰山峰的屋顶平台,或通向靠近下层露台接近水面的位置。这为人们在整个观光游览过程中提供了丰富的空间体验。

The two paths sometimes converge, forming entrances, linkage, or inner courtyard; they then diverge into stairs, leading up to the roof platform that overlooks Mont. Mashan, or down to the lower deck with proximity to the water. This provides people with varying experience while traversing the building.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第10张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第11张图片

为了实现大跨度,建筑采用全现浇木模混凝土这一结构,这也是建筑的建构方式。在两个水平楼板之间,有多个混凝土剪力墙用于加固结构,同时将建筑物划分为具有不同个性的空间。

In order to achieve large span, wood cast in-situ concrete was used for the structure, which is also the majority of the finish material of the building. Between the two horizontal floor slabs, there are multiple concrete shear walls that reinforce structure and at the same time partition the building into spaces with different personalities.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第12张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第13张图片

错缝排列的松木模板为混凝土材料提供了良好的质感表现,为建筑增添了一些温暖的氛围,同时呼应了基地松树林的自然特征。

Staggered pine wood form provides fine texture to the concrete, adding some warmth to the architecture while responding to the natural feature of the pine forest at site.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第14张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第15张图片

观景塔纯粹为观光而设计,因此,设计重点是营造观光的体验和氛围。从外部看,塔楼外表皮材料是木瓦,这种材料随着时间的推移会变成灰色,为建筑增添更多静谧的氛围。

The Viewing Tower is purely programmed for viewing. Thus the design focus is to narrate the experience of it. Viewed from outside, the tower is well enclosed with wood shingles that will weather into grey color with time, adding more peacefulness to the building.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第16张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第17张图片

木塔内的主要光源来自屋顶中央的天窗,建筑空间整体呈现出从低到高逐渐由暗变亮的状态。进入木塔内,空间较为幽暗,游览者可沿木质楼梯盘旋而上,透过几个小窗洞可隐约窥探到一些视觉上的框景。沿着台阶上升,室内逐渐会变得更亮,直到到达螺旋楼梯尽头的观景平台,视野完全打开,可以观看整个天鹅湖的风景。

The light source inside the wood tower is from the skylight in the center of its roof, washing the interior of the wood tower into gradient light conditions. Entering the wood tower into a dark space, one takes wooden steps that spire up, passing through a few openings that provide fragmented view frames. It gets brighter while ascending. Arriving at the observation platform at the end of the spiral staircase, one’s view is fully opened, to the extent of the entire Swan Lake.

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第18张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第19张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第20张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第21张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第22张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第23张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第24张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第25张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第26张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第27张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第28张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第29张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第30张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第31张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第32张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第33张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第34张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第35张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第36张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第37张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第38张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第39张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第40张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第41张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第42张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第43张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第44张图片

湿地公园的取景器——天鹅湖湿地公园观景廊及观景塔第45张图片

建筑设计:迹·建筑事务所(TAO)
位置: 中国,山东,荣成
类别:游客中心
主创建筑师: 华黎
设计团队:华黎,雷铮、刘秋兵、马坤
面积:278.2 ㎡
项目年份:2018年
摄影:陈颢,赵奕龙,杨天周
结构工程:马智刚
总承包商:威海建设集团三公司
MEP工程:吕建军
客户:荣成市好运角旅游度假区建设局

Architects: TAO - Trace Architecture Office
Location: Rongcheng, Shandong, China
Category: Visitor Center
Architect in Charge: Li Hua
Design Team: Li Hua, Zheng Lei, Qiubing Liu, Kun Ma
Area: 278.2 ㎡
Project Year: 2018
Photographs: Hao Chen, Yilong Zhao, Tianzhou Yang
Structural Engineer: Zhigang Ma
General Contractor: Weihai Construction Group Co.,Ltd
MEP Engineer: Jianjun Lv
Client: Rongcheng Good Luck Corner Tourism Resort Construction Bureau

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@vidaamani.com         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:vidaamani.com

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10634 articles)


旅游建筑 (40 articles)


游客中心 (45 articles)


中国 (1470 articles)


山东 (31 articles)


2018 (879 articles)


混凝土 (2499 articles)


剪力墙 (5 articles)


木材 (2686 articles)



北京赛车pk10APP软件 北京快乐8 北京赛车pk10玩法 江苏快三平台 幸运快三 计划 幸运快3官网 北京赛车下注app 北京赛车pk10APP平台 北京赛车pk10APP走势图 北京赛车pk10APP下载地址